Gekookte kreeft met ratatouille, wijzazijn en lavendelhoning
description
GEKOOKTE KREEFT MET RATATOUILLE,
WIJNAZIJN EN LAVENDELHONING
INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN
- 100 gr. prei
- 100 gr. wortel
- 100 gr. ui
- 2 st. levende kreeft a 400 gram
- 4 el. honing
- 125 gr. roomboter
- 50 cc. witte wijnazijn
- ¼ bs. lavendel
- 150 gr. gele courgette
- 150 gr. groene courgette
- 200 gr.tomaat
- 25 cc.olijfolie
- Peper en zout
HET KOKEN VAN DE KREEFT
*breng water aan de kook in een grote pan ( 5 ltr)
*snijd de prei, wortel en ui in grove stukken en voeg toe aan het water.
*breng het water op smaak met zout.
*laat het geheel een half uur trekken.
*neem de kreeften en dompel deze snel met eerst de kop in het kokende water.
*duw ze onder met een schuimspaan en breng aan de kook.
*als de kreeft kookt nog 5 minuten door laten koken en vervolgens laten afkoelen in
het kookvocht.
*snijd in de tussentijd de courgettes met schil in kleine blokjes (brunoise: 5 m.m. x 5
m.m.)
*ontvel de tomaten, verwijder het vruchtvlees en snijd eveneens brunoise.
*verwarm een wokpan en voeg een scheut olijfolie toe.
*doe als eerste de courgettenblokjes in de pan en bak snel aan.
*voeg de tomatenblokjes toe en bak nog even door maar zorg ervoor dat de structuur
van de tomatenblokjes bewaard blijft.
*maak op smaak met peper en zout en strooi de massa uit over een bakplaat om de
massa snel af te laten koelen.
*als de kreeften zijn afgekoeld uit de pan nemen.
*neem een groot koksmes en snijd de kreeft in de lengte doormidden.
*verwijder de staart en haal de scharen en de schouder leeg.
*neem een bord en plaats een ring midden op het bord.
*vul de ring voor de helft met de groenten.
*dresseer de kreeft bovenop de groente.
*doe de honing en de boter in een pannetje en zet op een laag vuur.
*voeg vervolgens zoveel witte wijnazijn toe dat men een zoetzure saus krijgt.
*laat de saus nog 15 minuten laten doorpruttelen.
*leg 4 blaadjes lavendel apart en snijd de rest in ragfijne reepjes.
DOORGEVEN
*dek de borden met de kreeft af met aluminiumfolie (glanzende kant naar boven.)
*zet de borden 15 minuten in een voorverwarmde oven.
*het verdiend de voorkeur om de kreeft niet door en door te verhitten omdat deze
anders droog wordt.
*neem de borden uit de oven en nappeer rondom met de saus waaraan op het
laatste moment de fijngesneden lavendel is toegevoegd.
*garneer af met een heel takje lavendel.